Welkom!

Moulin Scalagrand – B&B/vakantiehuis en alternatief verblijf gebaseerd op de principes van Permatoerisme

In 2017 zijn wij begonnen aan een fantastisch avontuur om een oude watermolen en zijn bijbehorende gebouwen een nieuw, duurzaam leven te geven.

Duurzaamheid is de basis van onze levensfilosofie!

Ons groeiend voedselbos bestaat uit een gevarieerde beplanting van eetbare planten, zoals fruitbomen, bessenstruiken en vaste planten, georganiseerd in driedimensionale ontwerpen, waarbij het leven zich in alle richtingen uitstrekt: omhoog, omlaag en naar buiten.

We onderscheiden de zeven lagen van het voedselbos: het oververhaal, het onerverhaal, de struiklaag, de kruidlaag, de wortellaag, de bodemdekkendelaag, en de wijnstoklaag.

Door gebruik te maken van deze verschillende lagen, kunnen we meer planten in een bepaald gebied laten groeien zonder dat dit leidt tot mislukte oogsten door de ‘concurrentie’ tussen planten die dicht bij elkaar staan.

We maken bovendien zelf onze eigen milieuvriendelijke schoonmaakproducten voor het huis, zoals zeep, was- en afwasmiddel, om het delicate evenwicht van bacteriën in de septic tank niet te beschadigen.

Photo by Florencia Konekamp Kusch, IG @ohneberlin

Vroeger produceerden de waterturbines, aangedreven door de onder de gebouwen stromende rivier de Dropt, waterkracht voor de machines die het graan verwerkten. Vandaag zijn dezelfde turbines gerenoveerd en aangepast voor de productie van elektriciteit, waardoor al de gebouwen van het domein Moulin Scalagrand nu van stroom voorzien worden.

Le Moulin Scalagrand is dus een zelfvoorzienende molen waar wij een heerlijke alternatieve retraiteplek hebben gecreëerd, geïnspireerd op de principes van het Permatourisme. Ons plekje kreeg een nieuwe bestemming om ù mee te kunnen laten genieten van de permacultuur, van up- en recyclage, van boer tot bord en van een gezonde, maar zeker ook culinaire maaltijd. Wij nodigen u op deze manier uit tot een meer ecologische benadering van het toerisme.

Ons natuurbad met zijn regeneratiezone vormt een klein ecosysteem dat zich in de loop van de tijd aanpast. Het is niet alleen een recreatiebad om heerlijk in te zwemmen tijdens het warme zomerweer, maar ook een reservoir om de tuin te besproeien in periodes van extreme droogte.

Op ons terrein lopen de kippen vrij rond te pikken en leggen overal hun (verse) eieren. Varkens graven en woelen de grond om en bereiden deze zo voor op de seizoensgebonden wisseling van groenten. De bijen uit onze eigen bijenkorven bestuiven de bloemen om mee te helpen bij de productie van fruit, groenten en noten, en voorzien ons ook van heerlijke honing.

Onze ultieme droom is om deze ervaringen, deze kennis, dit zelfvoorzienende leven en onze nieuwe tradities te delen met anderen door middel van workshops en zomerretraites. Daarnaast zouden wij het fijn vinden zelf óók mensen te ontvangen die op hun beurt geïnteresseerd zijn in het delen van hùn eigen kennis en inzet met ons.

Dit alles om te komen tot een milieubewuste benadering van het dagelijks leven, zowel op het werk als in de vrije tijd.

Onze molen, Le Moulin Scalagrand werd gebouwd als watermolen voor het malen van tarwe, en het meel werd vervolgens verwerkt in de aangrenzende bakkerij. De vorige eigenaars van de molen zorgden zo voor brood voor Villeréal, een pittoresk, middeleeuws dorp op 2 km afstand.

De boomgaard en de moestuin zijn gebaseerd op het principe van de permacultuur. Er worden geen chemische meststoffen noch pesticiden gebruikt en daarom moeten we veel creatieve oplossingen vinden om de bodem te bemesten of om te voorkomen dat insecten en wilde dieren onze planten of de oogst opeten. Op deze manier wordt ons voedsel op een niet-schadelijke manier beschermd zodat er een vredig samenleven is met alles wat groeit en bloeit.

Veel dieren en insecten zoals vogels, vlinders en libellen bevolken de oevers van ons riviertje, het bos en de tuin, en in elk seizoen kan er een nieuwe levenscyclus worden waargenomen. Heel leerzaam en je respect voor de natuur groeit erdoor, al kijkende en al genietende.

Door onze persoonlijke ervaringen, onze groeiende kennis en ons milieubewustzijn leren we elke dag hoe we moeten leven met ons ecosysteem dat een overvloed aan middelen van bestaan biedt aan ons huishouden, onze vrienden en gasten.