Guestbook

WhatsApp Image 2018-08-13 at 14.44.36

FLORA EN FAUNA IN de directe omgeving van Moulin Scalagrand

Wat betreft natuur is er in de omgeving van de molen veels leuks te zien. Hoewel de intensieve landbouw lokaal in opmars is, zijn er gelukkig nog op veel plekken mooie bloemrijke  graslanden, bosjes, interessante bermen en overhoekjes aanwezig. Het beste is om de omgeving per fiets te verkennen, er zijn echter ook fraaie wandeltochten te maken. Hieronder volgt een korte opsomming van wat er in de directe omgeving zoal te zien is, zodat men zich een beeld kan vormen van wat men kan verwachten.

Fauna

Vogels

De molen is gelegen langs het riviertje de Dropt. Vlak achter de molen ligt een moerasbosje waarvan er meer langs de rivier liggen. In het moerasbosje broeden o.a. de wielewaal, de nachtegaal, de boomvalk, de zomertortel en de hop. Langs de beek zijn gemakkelijk te zien de ijsvogel,  de grote gele kwikstaart en witte kwikstaart, die in de molen of vlak erbij broeden. Zwarte wouw, buizerd en kerkuil waren tijdens ons verblijf ook regelmatig present. In het voorjaar is elke avond de nachtegaal vanaf het terras te horen.

Libellen en dagvlinders

Op de beek zelf komen de weide beekjuffer en debeekrombout veelvuldig voor. Opvallende dagvlinders die te zien zijn direct bij de molen zijn onder andere de kleine weerschijnvlinder, koningspage, koninginnepage, purperstreepparelmoer vlinder, weegbreeparelmoervlinder, bruine vuurvlinder en bruin blauwtje. In de zomer vliegen er veel kleine ijsvogelvlinders (beide kleurvarianten), die zelfs over het terras scheren.

Reptielen en amfibieën

Op het terrein van de B&B zitten de muurhagedis en ook de smaragdhagedis. In de omgeving kun je ook de boomkikkeraantreffen.

Flora

Rondom de molen komen prachtige moerassige schrale weitjes voor met diverse soorten orchideeën. Soorten die in de directe omgeving van de molen te zien zijn, zijn spectaculaire,forse ijle moerasorchissen (o. laxiflora), smalle sniporchis (ophrys scolopax), bokkenorchis, hondskruid (zeer talrijk), purperorchis en meerdere soorten tongorchissen (serapias lingum, vomeraceae) en zelfs spaanse ruiters (cirsium dissectum). In deze graslanden kun je in het vroege voorjaar ook genieten van de kievitsbloem (fritillaria meleagris). In drogere graslanden is o.a. te zien de spinnenorchis, harlekijnorchis en aangebrande orchis. In de bossen wit bosvogeltje en bergnachtorchis. In wegbermen zijn talrijk aanwezig de kuifhyacint en ook regelmatig de prachtige wilde gladiool.

In de akkerranden zijn o.a. te vinden blauw guichelheil, eironde leeuwenbek en spiesleeuwenbek.

Zeer opvallend is in het voorjaar de aanwezigheid van de paarse schubwortel, een parasitaire plant die op bomen parasiteert.

 

 

Nicole Ribbers

‘Ruim 10 maanden geleden vertrok mn stoere vriendin Fredje naar Lot en Garonne net onder de Dordogne, omdat ze daar haar droomplek vond … een vervallen watermolen Moulin Scalagrand Ze werkt er keihard om haar droom.. een geheel zelfvoorzienend leven te leven.. te bewerkstelligen. Haar bed and breakfast staat nu al op booking.com.
De afgelopen dagen hebben wij genoten van haar plek..van de rust..de nachtegaal..de kerkuil met haar nest in de watermolen..de wilde orchideeën..de biggetjes….de prachtige kleuren groen…de volle maan…en bovenal van frederique’s energie en gastvrijheid.
Als je van het leven in haar puurste vorm houdt..het leven op het Franse platteland…af en toe met de Franse slag om de arm…dan zou ik zeggen ..boeken maar.

Lieve Fred..tot heel snel…’